Wat niet iedereen weet is dat onder De TelefoonCentrale zich een oude atoombunker bevindt.
In Nederland zijn na de Tweede Wereldoorlog vooral schuilkelders gebouwd tijdens de Koude Oorlog uit angst voor mogelijke aanvallen. Deze atoomschuilkelders zouden bestand zijn tegen nucleaire fall-out die volgt op een aanval met kernwapens. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid. Regionaal Archief Alkmaar plaatste in september 2014 een artikel over de atoombunkers in Alkmaar.
Bron: http://www.archiefalkmaar.nl/bunkers
Voor als de bom valt
Iedereen kent wel de bunkers bij de Molen van Piet of die tegenover het ziekenhuis gebouwd door de Duitse bezetter. Na de oorlog was er echter een nieuwe dreiging, namelijk die van de Sovjet-Unie en een eventuele aanval met kernwapens. Alkmaar kende tussen 1963 en eind jaren 90 maar liefst vier bunkers die bedoeld waren om te overleven na een aanval met kern-, biologische- en chemische wapens. Deze bunkers hadden allemaal wel een andere functie.
Nucleair Chemisch Onderkomen
In 1971 kreeg Alkmaar een grote nieuwe telefooncentrale aan de ringweg. Maar wat velen niet wisten, was dat onder het voorplein tegelijk een zogenaamde NCO (Nucleair Chemisch Onderkomen) werd gebouwd. Dit was een bunker die speciaal bedoeld was voor het in standhouden van het landelijk telefoonnetwerk bij rampen en oorlogen. Ook had deze ‘telefoonbunker’ direct lijnen met bunkers van de BB, gemeentehuizen in de regio en ziekenhuizen. Onder een dak van een meter dik beton en een loodlaag ligt nog steeds een flinke bunker met slaapvertrekken, kantoortjes, een ziekenboeg, commandoruimte en recreatiezaal. Tot einde van de vorige eeuw trainde medewerkers van de PTT nog jaarlijks in het gebruik van de bunker. Er was plek voor 26 personen die het telefoonnetwerk minimaal 14 dagen draaiende konden houden. De belangrijkste kamers hadden vloeren die op metalen veren stonden zodat ze niet te veel zouden trillen bij een bominslag. Tegenwoordig staat de bunker leeg, maar zoekt men een nieuwe invulling. Ideeën kunnen gestuurd worden naar [email protected] De telefooncentrale heeft inmiddels wel een nieuwe functie gekregen als bedrijfsverzamelgebouw met jonge createive ondernemingen. Het gebouw heeft de toepasselijke naam De Telefooncentrale.
Bekijk hier alle foto’s van het Nucleair Chemisch Onderkomen.