Thuiswerk en technische snufjes zijn de oorzaak.
Den Haag – Het wordt er niet frisser en gezonder op in onze huizen. Dit stelt de Gezondheidsraad in een rapport over de toekomstige kwaliteit van het binnenmilieu in Nederlandse woningen.
Het minder gezonde leefklimaat in huizen ontstaat onder meer doordat mensen vaker thuis gaan werken met computers en producten die schadelijke stoffen uitstoten. Ook komen er meer medische apparaten in huis, zoals vernevelaars. Dit is een onvermijdelijk gevolg van de trend dat mensen zo lang mogelijk thuis verpleegd worden. Voor het gemak schaffen velen vaker technische snufjes aan. De blootstelling aan elektromagnetische velden in huis zal hierdoor toenemen.
Het woonhuis is steeds vaker ook de werkplek. vanwege files en om kosten te besparen, stemmen werkgevers in met thuiswerk. Behalve met computerarbeid en ‘telefoonwerk’, gaat men thuis ook aan de slag met inpakken, sorteren, vouw- en stickerwerk of het testen van producten en kleinschalig productiewerk. Bij dit werk kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, zoals oplosmiddelen en lijm.
Woningen zijn niet ontworpen om te gebruiken als bedrijfsruimte, stelt de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering. De ventilatie en koeling zijn er niet optimaal. Behalve de werknemer, kunnen ook huisgenoten hier op den duur de gevolgen van ondervinden.
Ook de vergrijzing heeft invloed op het binnenmilieu. Mantelzorg zal ertoe leiden dat meer generaties vaker onder één dak wonen. Daardoor zullen ruimtes die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn, vaker permanent worden bewoond. Te denken valt aan zolders of kelders. De kwaliteit van het binnenmilieu kan hierdoor verder onder druk komen te staan, meent de Gezondheidsraad. Aan de andere kant meent de raad ook dat dit middels slimme technologie misschien juist is te voorkomen.
uit Noord Hollands Dagblad – Vrijdag 19 juli 2013
door Wilma de Cort